hej vadászok

 

      gyámolítva legyenek mindazon élő ábrázatok, kiknek léte a miénkkel egy tőről fakad,

  kiknek vonásai  fellelhetők a miénkben,  kiknek ajkán nem csöng a szó, csupán tódul a hang,                            

      vagy rí a fájdalom, kiknek azonban szemét látva miénkre ismerünk, mely rezdül, csapong, s

                          elborul, mint egy másik lélek tükre.

 

image002image004

Bajai Hesser Gyula Állatmentő Missió

 

elérhetőség:    Gaál György   30/4336690

E-mail: hesser@freemail.hu    honlap: http://hesser.fw.hu

az egyesület adószáma: 18352704-1-03

bankszámla száma: 10402513-25116858-00000000

 

 

HEJ VADÁSZOK !

 

                                                 Lőfegyvert szadistáknak is ?

 

    Leó még a télen tűnt el, egyik vasárnap. Április vége felé tudtam meg, hogy az erdőben, viszonylag messze a menhelytől van egy lelőtt kutya tetem. Ő volt, Leó. Hiányzott az orra és, bár egyik oldala, amin feküdt már eléggé oszlásnak indult,  láthatóan áthatolt rajta a golyó, bemeneti nyílás, a másik oldalon a nagyobb kimeneti nyílás. Ez azt jelenti, közelről lőtték le. A földút mellett feküdt, ez is arra utal, hogy pár méterre lehetett tőle a gyilkos. Leó dog keverék volt, amikor hozzánk került, talán négy-öt hónapos lehetett. Csillogó, derűs, tiszta tekintete volt és úgy festett, mint egy csontváz. Nem sovány, hanem csont és bőr, szó szerint. Le is fényképeztem a Fickóval együtt, aki /egy tacsi keverék/ mondjuk  kissé túlsúlyos. Leó szépen nőtt, egy ismert színész majdnem haza vitte, micsoda reklám lett volna az a menhelynek ! Megrohantak volna minket és elvitték volna az összes kutyát, mert hát a művész úr is innét vitt. De nem jött be, a család valami csicsa, flancos fajta mellett szavazott. Úgyhogy Leó maradt. Nőtt és nagyon aranyos kutya lett belőle. Néha voltak gondjai a többiekkel, akik féltékenykedtek rá, de ő mindig kitért a támadások elől. Féltékenyek voltak rá az öregebb kutyák, ő egy szépfiúnak számított. Nem volt egy nyüzsgő és nem volt hízelgő típus, de volt egy nagyon érdekes tulajdonsága.

Amikor úgy érkeztem ki, hogy nagyon ideges voltam, az első pillanatban már a „plafonon voltam”, akkor oda jött és megnyugtatott. A fejét a lábamhoz nyomta és olyan mosolygósan nézett. Ezzel azt mondta:”jól van kis gazdám, ne idegeskedj”. Tehát nem akkor jött oda puncsolni amikor jó kedvem volt,  hanem akkor jött, ha vigasztalni kellett. Ismerik ezt a típust ? Ritka.

   Néhány nappal azután, hogy Leót megtaláltam, lelőtték Szöszit. Április 26.-án pénteken, délelőtt, a menhely kerítésétől talán 50 méterre. Néhány napja volt nálunk, talán egy éves lehetett, német juhász jelleg volt, talán egy kis kaukázusi is volt benne. Fiatal volt, értelmes, minden esélye megvolt, hogy hamarosan elviszik. Amikor meghozták hozzánk, elneveztem Szöszinek, mert a szőre világos volt. Párszor mondtam neki „Te leszel a Szöszi”. Kiment az udvarra, elindult az épület vége felé, rászóltam „Szöszi gyere ide” megfordult és oda jött.  Nagyon okos kutya volt és nyugodt, szeretett nagyokat szunyókálni. Pénteken kiment a Gumi tóra, jött haza felé /sárosak voltak a lábai, tehát nem „vadat hajtott” hanem fürdött/ amikor találkozott egy fegyveres szadistával. Aki szájon lőtte. A felső fogsora mellett ment be a golyó, az alsó állkapcsából kitört néhány fogat és az állkapcsot is eltörte, majd a nyakán keresztül a testébe fúródott. Nagy vértócsa volt a feje mellett. Valamint egy hüvely. A szadista ott ürítette ki a fegyverét és hagyta hátra, mint a nagyok, a tetem mellett névjegyként a gyilkos lőszer hüvelyét.

   Május 2.-án találtam meg Zombikát a tisztáson. Szeretett oda kijárni, olyankor vagy aludt egy nagyot a fűben a kerítésen kívül, ha néhány méterre is, de a feeling volt a lényeg, vagy vadászott,.mezei pockokra. Kapart, ásott, kereste a járatot és nagyokat sikított, ha a rémült pocokhoz közel járt. Zombikát egyszer már elvitték, de vissza is hozták, mert „ette az almát” egy hétvégi kertben. No comment.  Zombika szánhúzó keverék volt, egyik szeme kék volt, a másik barna. Testvérével együtt hozták hozzánk Május 6.-án hétfőn lelőtték Jázmint. Ő is a Gumi tóról haza felé tartott /sáros volt a lába/ a földút kellős közepén hagyta a bátor vadász. Később húzta félre valaki, a tetem eredeti helyén nagy tócsa alvadt vér volt.

   Május 9.-én találtam meg Bütyököt, a menhely kerítésétől szó szerint 10 méterre. Közvetlen közelről lőttek rá, mint egy kivégzésen, áthatolt rajta a lövedék, a kimeneti oldalon nagy rést ütött, kifordultak a belei. Bütyök törzstag volt, rajta van a naptárunkon. Kis pumi keverék volt. Talán pumi és puli keveréke. Amikor kidobták egy  autóból a menhely előtt, egyáltalán nem volt kutya formája. Később szépen megnőtt, de kiderült, hogy nagyon érzékeny a bőre. Sok krémezés, injekciózás után sikerült rendbe hozni a szép, pulis bundáját. Több kutyánk eltűnt, így Dingó. Őt is itt a menhely előtt dobták ki egy autóból, érdekes, nem szaladt az autó után, nem ment a gazda után, megértette, neki itt kell feltalálnia magát. Talán két hónapig is eltartott amíg sikerült Dingót megszelídíteni. Nyilván ő is ott fekszik valamelyik bokor alatt, ha élne, már régen hazajött volna Nos, ha megkérdeznénk a szadista vadászt a fentiekről, nyilván azt válaszolná, ő csak a „vadállományt védi”mármint úgy értve, legyen mire lövöldözni jövőre is, meg utána is, egyszóval ő azért lövöldözik, hogy később is lövöldözhessen. Csakhogy. Azért van itt néhány körülmény. Ha a kár anyagi oldaláról közelítjük meg a dolgot, vajon mekkora anyagi kár keletkezik akkor, ha egy árterületen jön az ár és rengeteg állat, főként a kicsinyek elpusztulnak ? Nem egy kapitális szadizmus állatokat olyan helyen tartani, ahol évente legalább kétszer kiönti őket a víz ?  Nincs sok esélyük a menekülésre, ha zárva vannak a vadkapuk, akkor mégannyira sem. A nyulak sírnak, jajveszékelnek, amikor rájönnek, nincs menekvés.

-          2-

Állatok tömegeit ilyen körülmények között tartani nem brutális dolog ? Ha nincs ár, akkor meg van szúnyog. A szúnyogok halálra csípik a kicsinyeket és ez lejátszódik minden évben. Nos mit vétett a mi kutyánk a Gumi tóról haza jövet ?  Vagy, az éber vadőr messziről észreveszi az elcsavargott kutyát, mellé áll és közvetlen közelről keresztül lövi. De hogyhogy nem veszi észre a hatalmas teherautókat, amint az erdő szélén, az erdőben leborítják szemét tartalmukat ? Olyankor éppen nem néz oda ? Az nem nagyobb kár, mint amit egy elcsavargott kutya tenni tud ?  Mexet a Gumi tónál lőtték le, miközben ivott. Hátulról lőtte fültövön soréttel a derék vadász. Mex egy igen nagy, dundi kutya volt, egy tehenet sem tudott volna utolérni, nemhogy egy őzet. Belga juhász keverék volt, kicsit magának való, azért is szeretett egyedül barangolni, amiért a vadőr halállal büntette. Menhelyünk két hatalmas mezővel határos, feltételezem, a vad állatok szeretnek elbújni, nem a mező közepén vernek tanyát.

A kutyáink lelövöldözése a kerítéstől 50, 10 méterre ezzel a logikával, miszerint a vadakban kárt tesznek, nem indokolható. Egyébként is nemcsak Mex volt az egyetlen túlsúlyos kutyánk. Főszponzorunknak hála /akinek a nevét most ebben a szövegkörnyezetben inkább nem említeném meg/, minden kutyánk igen jóltáplált, mondhatni dundi és ez így van jól, ezúton is köszönet érte.  Vadász logikailag egy jóllakott kutya nem fog vadászni. egyébként is kétségeim vannak afelől, hogy ha éhes lenne, egyáltalán tudna-e vadászni ? Az Elza filmek tanulságai szerint, az első generációs állatkertben született oroszlán sem tudott vadászni, mert a mamája nem tudta neki megmutatni. A sáros lábú, kövér, hazafelé tartó kutyáink, a kerítéstől néhány méternyire hol kapcsolódnak a jogszabályhoz ?  Mert úgy tudom /lehet hogy tévedek/ de a vadásznak a kóbor kutyát megengedett lelövöldöznie. Hogy melyik a kóbor kutya, az az első ránézésre kiderül, bizonytalan a mozgása, nem tudja kinek a területén van, sovány, sokszor csont és bőr, matt a szőre. A lövöldöző vadász ennyire nem ért az állatokhoz ? Avagy engem akar „megleckéztetni”?  Már kiheverte a mázsaszám halomra lőtt énekesmadarak okozta erkölcsi összeomlást ? Mert azért ez akár hogyan vesszük, csak minden magyar vadásznak a szégyene. Azt már tudjuk ki nem volt, de ki volt, hát hiszen „az erdőnek füle van, a mezőnek meg szeme”. Úgy járunk, mint a pótkocsis Liaz, tele szeméttel, amit csak az nem látott, aki nem akart ?  Ahol Leót megtaláltam, nem messze 6 azaz hat rókalukat fedeztem fel. Nem akarom bántani a rókákat, nagyon

huncut, ravasz, azaz értelmes állatok, de ők „hivatalból” reggel, délben, este vadat esznek. Vagy tévedek ?  Az a hat rókaluk /egymás mellet, tehát nem a vészkijárattal együtt/ friss nyomokkal hány rókát jelenthet ?  Ha a rókák elszaporodnak, az sem egészséges: Nem mondom én hogy azokat lőjék le, dehogy osszanak ki köztük fogamzásgátlót.  A vadászokról el kell meséljek egy igaz történetet, nemrégen játszódott le, másodkézből hallottam. A tanyavilágban történt, vasárnapi vadászok tűntek fel, mígnem az egyik lakó, akinek volt egy „fölösleges” kutyája, „megkérte” az egyik vadászt, ugyan lője már le megúnt kutyáját. Erre a vadász azt válaszolta, márpedig  ő kutyára nem lő, sem egyszer, sem másszor. Személyesen is találkoztam már, civilben magas beosztású emberrel /ahol szinte kötelező a vadászat/ aki már régóta vadászott, de saját bemondása szerint életében nem lőtt még kutyára és nem is fog. Úgyhogy a vadászok sem egyformák. De mit szóljunk arról az emberről, aki egy hét alatt négy kutyát lő le a menhely kerítése mellett ? Közvetlen közelről lövi le, úgy hogy a kutyának kiugrik a szeme és a testén átmegy a lőszermag, majd a fegyvert úgy üríti hogy a hüvely a kutya feje mellett legyen. Ép lelkű ember az ilyen ? És tessék mondani, lőfegyvert szadisták is  kaphatnak ?

 

 

                                                                                                                 Gaál György

                                                                                                                     elnök

                                                                                               Bajai Hesser Gyula Állatmentő Missió

 

 

image006

 

Füles37kb aTalpas9 

 

Piri3